Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Dåb

Hvad skal du gøre?

Hvis du gerne vil have dit barn døbt, skal du henvende dig til præsten og aftale dato.

Er du i tvivl om dit barn skal døbes eller ej, eller vil du vide mere, inden du beslutter dig, er du altid velkommen til at kontakte en præst. Så kan I tage en samtale om barnedåb.

Du kan læse meget mere om dåb på folkekirken.dk/daab

Skal det være om søndagen?

Nej. En dåb i Hals eller Hou kan foregå som en del af søndagens gudstjeneste, men det er også muligt at holde dåb om fx lørdagen.

Hvad hvis dåbsbarnet eller dets søskende skriger ?

Hvis I har brug for det under gudstjenesten, er der mulighed for at gå ud i sakristiet. Der er I helt uforstyrrede.

Sådan foregår dåben

Når det er blevet tid til selve dåben, går forældrene med barnet og fadderne frem til døbefonten. Børn er meget velkomne til at komme med op til døbefonten, så de kan se, hvad der sker. Præsten starter med at bede en bøn. Den bliver efterfulgt af dåbsbefalingen og beretningen om ”Lad de små børn komme til mig”. Så taler præsten direkte til barnet, og tegner kors for ansigt og bryst som tegn på, at barnet nu hører til hos Gud. Derefter kommer vi til den del, hvor den der bærer barnet skal sige noget.

  • Præsten spørger: ”Hvad er barnets navn”. Den, der bærer barnet, svarer.
  • N.N. Forsager du Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen? - Ja!
  • Tror du på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber? - Ja!
  • Tror du på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, vor Herre, som er undfanget ved Helligånden, født af Jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus, korsfæstet, død og begravet, nedfaret til dødsriget, på tredje dag opstanden fra de døde, opfaret til himmels, siddende ved Gud Faders, den Almægtiges, højre hånd, hvorfra han skal komme at dømme levende og døde? - Ja!
  • Tror du på Helligånden, den hellige, almindelige kirke, de helliges samfund, syndernes forladelse, kødets opstandelse og det evige liv? - Ja!
  • Vil du døbes på denne tro? - Ja!

Præsten øser vand på barnets hoved tre gange – for Gud, søn og Helligånd – og velsigner barnet.

Til sidst holder præsten en kort tale til forældrene og fadderne om deres forpligtelser som vidner til dåben og de nærmeste til at fortælle barnet om dåben og oplære det i den kristne tro.

Så fortsætter gudstjenesten, og når den er slut går I som dåbsfamilie ud af kirken sammen med præsten.

Det siger forældrene

"Når hun bliver ældre og kan se, hvor glade vi har været over, at hun er kommet til, og at vi har holdt en kæmpe fest for hende, vil det have en særlig betydning. På den måde er dåben en milepæl og en kærlighedsgave."
Mor, 37 år

"Jeg ser dåben som noget fuldstændig centralt og som en vigtig del af opdragelsen. Man præger jo sine børn i både stort og småt med sine værdier, sine uvaner og måder at angribe verden på."
Mor, 41 år

"For mig betød det, at min søn blev døbt, at han blev en del af et fællesskab, som han ikke skulle tage stilling til. Et fællesskab, hvor døren altid er åben, og hvor han kan komme gennem hele livet, hvis han får brug for det."
Far, 28 år


Faddere

En fadder er vidne til dåben og skal ”tilse at barnet vokser op i den kristne tro”. Nogle går i kirke med barnet. Andre markerer dåbsdagen, synger salmer eller læser bibelske fortællinger. Før dåben skal I vælge mindst to og højst fem faddere til jeres barn. Fadderne skal selv være døbt. I skal oplyse faddernes navne og adresser til kirkekontoret eller præsten. Gudfaren eller gudmoren er den person, der bærer barnet til dåben. Det er for det meste en af fadderne eller forældrene.


Hvad skal barnet hedde

Det er en stor beslutning at vælge et navn til sit barn. Måske har I tænkt på navne længe inden, jeres barn blev født, men da I så så ham/hende, var navnet helt forkert. Eller måske gav det helt sig selv, hvad den lille skal hedde. Man må ikke kaldt sit barn hvad som helst – det sørger navneloven for. På Familiestyrelsens hjemmeside kan du finde en liste over godkendte fornavne.